söndag 5 april 2009

Mitt namn är Fibromyalgi

Hittade denna text när jag sökte på fibromyalgi som jag just har blivit diagnotiserad att jag har,efter många års besök hos läkare som nonchalerar när jag sagt att jag tror att jag har fibro....det finns ingen sjukdom som heter så osv. Jag har ställt mig frågan är det bara för att den nästan bara drabbar kvinnor som sjukdomen inte tas på allvar?? Denna text beskriver sjukdomen väldigt bra. Hej! Mitt namn är Fibromyalgi. Jag är en Osynlig Kronisk sjukdom och jag är nu din följeslagare för resten av livet. Andra runt omkring dig kan inte se eller hota mig, men DIN kropp kan känna mig. Jag kan attackera dig var, när och hur jag vill. Jag kan orsaka dig våldsam smärta eller, om jag är på bra humör, orsaka dig värk överallt. Jag minns när du och Energi sprang omkring tillsammans och hade kul. Jag tog Energin från dig och gav dig Utmattning istället. Försök att ha kul nu! Jag tog även God Sömn från dig och gav dig Fibro-Dimma i utbyte. Jag kan få dig att darra inombords, eller få dig att frysa eller svettas medan alla andra känner behag. Javisst ja, jag kan få dig att känna ångest eller depression också. Om du har planerat något eller ser fram emot en spännande dag, så kan jag ta det ifrån dig med. Du bad inte om mig, jag valde dig av olika anledningar, t ex det där viruset du aldrig blev fri från, eller den där bilolyckan eller kanske var det de där åren av förödmjukelse och trauman? Hur som helst, jag är här för att stanna. Jag hör att du tänker gå till en läkare som kan göra dig av med mig. Jag skrattar så jag kiknar. Försök du bara. Du kommer att vara tvungen att gå till många, många läkare innan du hittar någon som kan hjälpa dig på ett effektivt sätt. Du kommer att bli ordinerad värktabletter, sömntabletter, energipiller, tillsagd att du lider av ångest eller depression, rekommenderad att prova TNS, bli masserad, tillsagd att om du sover och motionerar regelbundet kommer jag att försvinna, tillsagd att tänka positivt, förnedrad, uppmanad att rycka upp dig, och MEST AV ALLT, aldrig bli tagen på allvar med hur du känner dig, när du klagar till läkaren om hur utmattandet livet är varje dag. Din familj, dina vänner och dina arbetskamrater kommer alla att lyssna till dig ända tills de tröttnar på att höra om hur jag får dig att må och om vilken utmattande sjukdom jag är. En del av dom kommer att säga saker som- "Äh, du har bara en dålig dag!" eller "Ja jag kom ihåg att du inte kan göra saker du kunde för 20 ÅR sedan." utan att höra att du faktiskt sa 20 DAGAR sedan, en del kommer att börja prata bakom din rygg, medan du sakta känner att du håller på att förlora din värdighet i dina försök att få dem att förstå. Speciellt när du är mitt inne i en diskussion med en "normal" människa och har glömt vad det var du skulle säga härnäst. Avslutningsvis, ( jag hoppades kunna hålla denna del hemlig, men jag antar att du redan listat ut det). Den enda plats du kan få någon support eller förståelse från, angående mig, är ANDRA MÄNNISKOR MED FIBROMYALGI

Nu har våren kommit hit med fågelkvitter,värme och blåsippor har jag redan sett och små citronfjärilar!Säkra vårtecken så HÄRLIGT!!!
Kram till mina bloggisvänner/Katarina

6 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

Åh vännen! Du också..
Jag har också Fibro.
På sommarhalvåret är det bättre än på vintern för det mesta.
Just den "Mitt namn är Fibromyalgi" är bra. Mycket bra. Och att dela erfarenheter med andra är mycket bra också. Hör bara av dig om du vill ha en ventil. Min mailadress står o min info på sidan.
Kram Lallis

Dorthe sa...

Hejsa..
"Mitt namn är Fibromyalgi" er så fin en tekst, og den fortæller en del om sygdommen, som nok mange ikke kender.
Det er så uforsigelig en lidelse, dag for dag.
Dejligt med forår og sommer som i nogle tilfælde gør livet lidt letter for jer som er ramt af denne lidelse.
Håber du holder humøret oppe, og ser lyst på livet, selvom det ikke altid er nemt.
Ønsker dig og dine kære en rigtig god Påske.
Stort kram Dorthe

Annette sa...

Oj...vilken text, nej jag kan inte förstå...Kram till dig!/Annette

Lallis - liv och leverne sa...

Kikar tillbaka igen och önskar dig en fin påskhelg
Stor, mjuk kram från mig till dig.
/Lallis

PÄRLOR av SKROT sa...

hejsan!!Var tvungen att skriva en till komentar,Jag har oxå fibro,jag hatar den sjukdomen fast jag har nu lärt mej leva med den lite bättre,texten är så himla bra och den stämmer till 100%.En sak jag lärt mej under dessa år är att det är bara dom med fibro som kan förstå,vill du skriva av dej är det bara att mejla mej,jag förstår.
Tusen Mjuka kramar från Sussie

Stall Kapri sa...

Superbra text, jag har också fibro. och min mamma har nyss fått samma diagnos och när jag visade henne den här texten så sa hon; ja, det är precis så här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...